11 de maig de 2022 – Passada de Sant Anastasi


11 de maig de 2022 – Passada de Sant Anastasi

Parròquia de Santa Maria
Parròquia de Santa Maria (Imatge del programa de Festes web municipal)

 


Si tenim Festes de Maig, sobretot és perquè el dia 11 és festa: és la diada de Sant Anastasi, que des de 1637 és copatró de la Ciutat. La devoció a Sant Anastasi comença l’any 1671, quan es funda la Confraria de Sant Anastasi, que fa guàrdia i custòdia de la imatge del Sant, així com del vot de poble.

Passada de Sant Anastasi


Aquesta entitat s’encarrega, encara avui dia, de coordinar les activitats que es programen entorn de la festivitat de Sant Anastasi. El 2001 van recuperar l’antiga processó, bevent dels orígens i donant-li un nou format: la Passada del Sant; un seguici cívico-religiós que honora el copatró de Badalona; i que el Baró de Maldà descriu al seu dietari, el Calaix de Sastre. La imatge del Sant S’acompanya dels Ministrers de la Vila Nova: un conjunt de flabiol i tamborino, sach de gemercs, tarota i vents metall, com la tromba o el fiscorn.

Ball de la bandera a Passada Sant Anastasi
Ball de la bandera a Passada Sant Anastasi

El Baró de Maldà, retorna en una figura atemporal amb el seu ball, solament aquest dia, per recordar com es vivia la festa i fer les seves singulars corrandes, tot narrant l’any que ha passat a Badalona. També s’incorpora al Seguici Popular,  una altra dansa pròpia de la Confraria i de Badalona: el ball dels Satanasis; uns altres personatges satírics que representen els antics companys del sant que van ser abduïts per l’infern; tot recordant la llegenda dels esgarrapacristos, en Pou de Vi i en Gardela, que van ser els primers dimonis de Badalona.

Ball de diables a la Passada Sant Anastasi

El Sant, quan surt a la tarda, va custodiat sempre per quatre Estaferms, els armats badalonins, que es documenten per primera vegada el 1701. La música del ball dels satanasis és d’uns tres quartans, que eren tres músics per tocar quatre instruments: el sac de gemecs, el flabiol i el tamborino i la tarota, un instrument similar a la gralla. El ball del baró, a més, li afegeixen un trombó formant una petita banda de ministrers.

Cercavila a la Passada de Sant Anastasi - Anada
Cercavila a la Passada de Sant Anastasi – Anada

Cercavila a la Passada de Sant Anastasi - La brigada mòbil!
Cercavila a la Passada de Sant Anastasi – La brigada mòbil!

Recorregut amb la imatge del sant sobre el tabernacle, acompanyada pels balls que recorreran els carrers de Baix a Mar.

Cercavila a la Passada de Sant Anastasi - Tornada
Cercavila a la Passada de Sant Anastasi – Tornada

Recorregut: carrers de Sant Anastasi, de Francesc Layret, de Sant Miquel, del Canonge Baranera, del Carme, de Francesc Layret i del
Temple i plaça de Barberà.

Passada de Sant Anastasi - Tornada a Santa Maria
Passada de Sant Anastasi – Tornada a Santa Maria – Salva final al pas del Sant

 

 Vídeo de la Passada de Sant Anastasi a Badalona (Reportatge emès al programa ‘Gaudeix la Festa’ de La Xarxa)

https://youtu.be/lhkP89EVRBI