Qui som…

Miquelets de Badalona es va fundar el dia 20 Maig de 2003 fruit de la voluntat d’una colla d’amics compromesos en el mon de l’associacionisme i la cultura badalonina: crear una colla de trabucaires a la nostre ciutat.
No teníem cap referent històric de trabucaires a Badalona, però sí en canvi dels “Miquelets”. Aquelles antigues milícies de voluntaris que van tenir el seu exponent màxim durant les guerres de Successió i del Francès eren prou engrescadores per recrear-les i al mateix temps es feia un reconeixement històric a uns ciutadans –organitzats en milícies civils- que, en el moments de perill, prenien les armes per tal de defensar la ciutat.

El nostre vestuari reprodueix el de l’època de la “Guerra gran” (1793-1795). Els colors han estat adaptats incorporant el blau del nostre mar i l’acarbassat del “micaco”, expressió badalonina per denominar les nespres.
El trabuc és la nostra arma. Soroll, foc i festa mediterrània, els nostres baluards. La cultura, la tradició i la saviesa popular, les nostres fites.
La nostra presentació i el nostre bateig de foc fou el 9 de Maig de 2004.

Els Miquelets de Badalona, com a colla de trabucaires s’inspiren en les antigues milícies catalanes, que es formaven en moments de perill per defensar la població. Han estat recreats, sobretot, a partir de les referències documentals trobades. Durant la Guerra del Francès tingueren un protagonisme ben especial en les escaramusses i enfrontaments que es produïren pels volts de Sant Jeroni de la Murtra. L’activitat principal serà la de recrear els fets històrics en que hi foren presents els Miquelets i donar-los a conèixer a la ciutat. Participar de forma activa en els diferents actes culturals que s’organitzen, com antigament es feia ja tant a Badalona com a molts pobles de Catalunya disparant trets a l’aire per manifestar l’alegria de la festa.