El Ball Parlat

Els balls parlats son representacions de teatre popular de carrer, peces que es poden representar a l’aire lliure, en una plaça o en una cruïlla de carrers, en el marc d’una festa; una forma d’espectacle popular que uneix teatre, música i dansa, amb coreografies senzilles, que serveixen per canviar d’escena i perquè el ball desfili pels carrers en el curs dels seguicis festius o de les processons.

Aquest gènere té, a la Catalunya Nova, una llarga tradició. No obstant això, arreu del país es representen peces, com el Ball d’en Serrallonga, ben conegut als pobles de la Catalunya Vella, o el ball o vida de Sant Antoni, representat a les terres de l’Ebre i al nord del País Valencià.

La temàtica dels balls parlats entronca amb formes de teatre populars anteriors, però aquests no es popularitzen fins als segles XVIII i XIX i han perviscut fins a l’actualitat. Hi ha molts tipus de balls parlats. Les narracions d’aventures, de bandolers i pirates, de donzelles segrestades i de successos de sang i fetge van tenir en el passat un gran predicament entre el públic. Eren força populars les aventures del cavaller Marcos Vicente o la tràgica història de la desgraciada Rosaura. No obstant això, el que més triomfava era el ball de Serrallonga.

Hi ha una peculiaritat de certs balls parlats, la sàtira, que fa possible que aquests s’hagin actualitzat al llarg del temps. Aquests versots antigament eren la novetat que, d’any en any, cridava l’atenció dels espectadors. En el present aporten un contingut de plena actualitat a aquestes antigues representacions.

El Ball Parlat de Miquelets:  “Passejant  per la Història”

James Fitz-James Stuart – Duc de Berwick

Miquelets de Badalona ha creat un Ball Parlat que fa un passeig per la historia de Catalunya a partir dels fets on intervengueren els miquelets o els seus predecessors, posant en boca de personatges rellevants de l’època aquests esmentats fets. Dit això hi podem veure a José de Urrutia, el Duc de Berwick, Elisabet de Brunswick, o a N’Agustina d’Aragó, entre d’altres.

El Ball Parlat

El podem representar a teatres, plaçes, escenaris al aire lliure, etc…