6 de març de 2022 – 13 Trobada de la Dona Trabucaire – El Prat de Llobregat

Al voltant del 8 de març (Dia de la Dona), i després de la cancel·lació de l’any passat per la pandèmia, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya ha recuperat presencialment la Trobada de la Dona Trabucaire. La diada vol celebrar el retorn dels trabucs i la cultura popular al carrer amb cercaviles, galejades i festa, i reivindicar el paper de les dones en aquest col·lectiu, tradicionalment molt masculí, però que en els darrers anys ha fet importants passos cap a la igualtat.

13 Trobada de la Dona Trabucaire (El Prat de Llobregat 06-03-2022)
13 Trobada de la Dona Trabucaire (El Prat de Llobregat 06-03-2022) – Galejada
La diada del diumenge 6 de març, organitzada pels Trabucaires del Prat de Llobregat, Carrabiners i Contrabandistes i la la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, ha reunit més de 200 participants, entre ells, unes 130 dones. Ha estat una jornada festiva, amb cercavila i galejades –conjuntes i només de dones– per diversos carrers del centre fins acabar en el Parc del Fondo d’en Peixo, però sobretot reivindicativa.
13 Trobada de la Dona Trabucaire (El Prat de Llobregat 06-03-2022) – En formació
Fa només quinze anys, una colla va negar-li l’entrada a una dona que volia acompanyar el seu marit trabucaire a les galejades. Aquest va ser l’origen de la Trobada de la Dona, un esdeveniment que la Coordinadora llavors va decidir impulsar amb l’objectiu de denunciar la desigualtat i demostrar que els trabucs són també cosa de dones.
13 Trobada de la Dona Trabucaire (El Prat de Llobregat 06-03-2022)
13 Trobada de la Dona Trabucaire (El Prat de Llobregat 06-03-2022) – Acte protocol·lari
Quinze anys després, la presència de les dones continua sent minoritària en el món trabucaire. “Encara hi ha entitats antigues només formades per homes i algunes que tot just comencen a tenir dones”, recorden des de la Coordinadora. Però destaquen també que les coses estan canviant. L’any de la primera edició de la trobada, el 2007, només hi havia una vintena de dones a les 20 o 30 colles associades a la Coordinadora. Actualment, en són unes 150 dones, “completament integrades amb tota normalitat en les 56 colles associades”.
13 Trobada de la Dona Trabucaire (El Prat de Llobregat 06-03-2022) – La nostra bandera
A més, la Coordinadora compta per primer cop, des de l’any 2021, amb una dona al capdavant de l’entitat, Tere Tarruella, acompanyada en l’equip directiu amb altres quatre dones, i també amb una vocalia d’igualtat de gènere. Anna González, representant d’aquesta vocalia, destaca “que l’activitat trabucaire és una tradició que passa molt de pares a fills, a les colles més antigues, l’avi portava els fills i després els nets… Ara, en haver-hi més dones, nosaltres també arrosseguem les nostres filles, el futur de les noves generacions. Per això pensem que jornades com aquesta són la clau per avançar cap a la igualtat”.

13 Trobada de la Dona Trabucaire (El Prat de Llobregat 06-03-2022) Record Colles
13 Trobada de la Dona Trabucaire (El Prat de Llobregat 06-03-2022) Record Colles

Reportatge fotogràfic del Trabucaires del Prat per a la 13a Trobada de la Dona Trabucaire

Font web ENS DE L’ASSOCIACIONISME CULTURAL CATALÀ