10 de novembre – El “Matadegolla” de St. Quintí de Mediona

La Fira Mata-degolla és sempre el segon diumenge després de Tots Sants.

La història del Mata-degolla:
A principis de gener de 1714, amb la ciutat de Barcelona ja sota setge, les tropes borbòniques van exigir un nou impost a la Vegueria de Vilafranca per a la manutenció de les tropes castellanes. Aquest impost no el va pagar cap municipi del Penedès. El dia 4 de gener el bàndol borbònic va enviar un contingent de soldats al Penedès per cobrar aquest impost, però a Sant Martí Sarroca un grup de pagesos de la zona els va emboscar i els va matar. Com a represàlia, el duc de Pòpuli, el general de les tropes ocupants, va enviar 2.500 soldats a Sant Quintí de Mediona, on s’havien fet forts els rebels del Penedès. Aquest exèrcit va entrar a mata-degolla, és a dir, que va matar a tothom qui es va trobar per davant i va cremar gairebé totes les 140 cases que tenia llavors la vila.

 

A St. Quintí hi trobareu:

  • Fira i mercat barroc
  • Esmorzar i botifarrada popular
  • Representacions teatrals de l’arrasament i crema de Sant Quintí el 1714
  • Demostracions i exhibicions d’antigues activitats menestrals, i d’arts i oficis de finals del segle XVIII
  • Campament militar i la seva vida quotidiana: tendes de campanya, uniformes i armes del segle XVIII, focs a terra, elaboració de sabó, fer el menjar dels soldats…
  • Cercavila històrica commemorativa del Mata-Degolla de Sant Quintí de Mediona, amb el Grup de Tambors i els trabucaires del Ball de Serrallonga de Sant Quintí de Mediona, els Hússars Hongaresos de Moià, Miquelets de Catalunya i Miquelets de Badalona.

 

12 i 13 d’octubre de 2019 – St. Martí Sarroca

Sarroca Medieval 2019

Es celebrarà el 12 i 13 d’octubre al conjunt monumental de Sant Martí Sarroca.

El cap de setmana del 12 i 13 d’octubre, el conjunt monumental de Sant Martí Sarroca es vestirà de gala per rebre un any més els visitants d’arreu que vulguin gaudir de les activitats de la fira Sarroca Medieval. A dalt de La Roca s’hi podrà accedir a peu i també amb un trenet, que sortirà des de l’avinguda del Castell del nucli urbà.

Tant el dissabte com el diumenge, els visitants podran passejar i comprar pel Mercat Medieval: el mercadal cristià i la citel·la sarraïna. La fira comptarà amb moneda pròpia, que es podrà bescanviar al punt d’informació.

També hi haurà actuacions itinerants al llarg del recinte, a càrrec de la companyia de músics medievals Taraska, la companyia de joglars i malabars Malaboig i el Faquir Testa.

Els més menuts trobaran antigues atraccions medievals i l’actuació de Ponça, la remeiera, com a conta-contes.

Durant tot el dissabte, es rostirà al mig de la plaça un porc sencer, que es podrà degustar a la nit.

Un dels punts forts serà la visita teatralitzada al castell. Caldrà inscriure’s prèviament al punt d’informació. Durant la visita, centrada entre el període medieval i la Guerra de Successió, es podrà veure la Reina Sibil·la de Fortià i antics oficis medievals. També es parlarà de la resistència de Sant Martí Sarroca a l’exèrcit borbònic i es mostraran oficis del segle XVIII (elaboració de sabó, fer la bugada, elaboració de bales de plom, etc.).

10 de setembre de 2019 – “MGT1705” a Montgat

Lmgt1705a guerra de successió espanyola, que va acabar amb el setge de Barcelona i la derrota de les tropes catalanes l’onze de setembre de 1714, va tenir una sèrie d’episodis nàutics amb la comarca del Maresme com a protagonista. Un dels més destacats, i alhora més oblidat, és el que va succeir el 22 d’agost de 1705 a les platges de Montgat.
La mort sense descendència de Carles II a l´any 1700 va provocar que Felip d´Anjou fos anomenat rei en detriment de l’altre candidat, l’arxiduc Carles d´Habsburg. Aquest coronament no va ser del gust de tothom i va provocar un greu conflicte en el fràgil equilibri entre les potències europees.

El maig de 1704, les tropes de la Gran Aliança de la Haia intenten per primera vegada i sense èxit prendre Barcelona del control dels filipistes. Un segon intent, aquesta vegada reeixit, s’inicia l’agost de 1705. Finalment el 9 d’octubre de 1705 els Borbons són expulsats de Barcelona i aquesta passa a mans dels aliats. A partir d´aquesta data i fins a la derrota del 1714, la ciutat, i bona part de Catalunya, serà fidel a l’arxiduc Carles.Montgat-recrea

El 22 d’agost de 1705, les tropes aliades desembarquen a la platja de Montgat, molt a prop del turó del mateix nom que els va fer de senya i de primera posició defensiva. Des d´allí es van dirigir cap Barcelona, que la van atacar i la van ocupar uns mesos més tard.
Arenys de mar de seguida va donar suport al candidat austríac i el 28 d´agost de 1705, els jurats de la vila van anar a Barcelona per mostrar obediència a l’arxiduc quan aquest encara estava assetjant la ciutat.

Les tropes que van desembarcar a Montgat estaven formades per anglesos, holandesos, austríacs i la milícia catalana dels Vigatans, una unitat molt semblant a la dels miquelets. La flota de l’arxiduc era composta per 180 vaixells amb 9.000 soldats i 800 cavalls sota el comandament de Lord Peterborough, l’holandès Shrattenbach i Jordi de Darmstadt Les tropes catalanes eren comandades per en Josep Moragues, cap superior de les milícies populars.
Les tropes de l’aliança van conquerir Barcelona el 9 de novembre de 1705 i l’arxiduc Carles va ser proclamat rei amb el nom de Carles III. Els vigatans van ser reconvertits en el regiment de Reials Guàrdies Catalanes.

La resta de la història, que finalitza amb la caiguda de Barcelona per part de les tropes borbòniques, és ja prou coneguda.

MGT 1705 – Programa d’actes

 

Dilluns 10 de setembre

Fira artesana barroca

D’11 a 22h al Parc de les Moreres

Parades d’artesania, alimentació i restauració.

Espectacle de commemoració i recreació del desembarcament aliat del 22 d’agost del 1705. 

a partir de les 18h al Passeig Marítim a la zona Turó de Montgat.

Vaixells d’època fondejaran davant de la Platja de les Barques. Recreació d’un campament de Miquelets.

A partir de les 20 h

Concert de rock amb el conjunt “Natural Thing”.

a partir de les 20.15h a la base del Turó de Montgat i la Platja de les Barques.

Arribada de nedadors, flanquejats per embarcacions lleugeres (caiacs, planxes de paddle-surf i llaüts), i de veïns i veïnes dels barris del Montgat del Peix i del Montgat del Fum, tots portant torxes.

a les 20.30h a la platja de les Barques

Actuacions dels Miquelets de Badalona, el Regiment d’Hússars de Moià, els Tabalers i la Colla de diables Bufons del Toc i del Foc de Badalona i els Tabalers de Montgat.

 A la platja de les barques

Representació teatral ‘Montgat 1705′

Explicació dramatitzada de la història del desembarcament a Montgat el 22 d’agost del 1705 realitzada per actors i actrius del Centre Recreatiu i Cultural de Montgat, Mímesis Teatre i Agrupació Artística del Casal de Tiana.

a les 21.45h a la base del Turó de Montgat

Mapping

La representació finalitza amb la projecció sobre la paret del Turó, juntament amb els dispars de Miquelets i Cuirassers, evocant la conquesta del Castell de Montjuïc.

A la base del Turó de Montgat

Interpretació de “Els Segadors” pel conjunt “Natural Thing”, i els Tabalers Bufons del Toc i els Tabalers de Montgat.

a la base del Turó de Montgat

Parlament institucional i fi de l’acte.