11 de maig – Passada de St. Anastasi.

Festivitat de Sant Anastasi

COPATRÓ DE BADALONA

Diada del copatró de Badalona, en la qual teniu activitats per triar i remenar. La Confraria de Sant Anastasi us convida a gaudir dels actes organitzats per celebrar aquesta festivitat. Només aquest dia, a la Passada, podreu veure el ball reverencial en què “es fa ballar” Sant Anastasi, saludar el Senyor Baró de Maldà, riure i fer dolenteries amb els Satanasis. També trobarem altres actes relacionats amb la cultura tradicional i popular de Badalona organitzats per la COENBACU, actuacions musicals per als més petits i un dinar popular.

Miquelets de Badalona, participa a la Passada del Sant.

10 de maig – Seguici de la Ciutat

El Seguici de la Ciutat, format per balls, balls parlats, castells i figures de la cultura tradicional i popular catalana de Badalona, vol esdevenir un reflex de la pluralitat de la ciutadania de Badalona.

Els elements festius que formen el Seguici de la Ciutat són els Castellers de Badalona, els Trabucaires, el Ball de Diables, els dragolins Xarop, Pomada i Xeringueta, el drac Dom Fumera de Pavillard, el Ball de Kapaoltis, el Ball de Bufons del Foc, el Ball de Bastons, les Danses de Maig, els gegants Jofre, Clementina i Quimet, els gegants senyor i senyora Ventós, la Dimonieta, els gegantons Tasi i Mariona, els gegants Anastasi i Maria i l’Àliga. Tancaran el Seguici la Banda Simfònica de Badalona i la corporació municipal.

Al llarg del recorregut, els elements festius de la ciutat aniran ballant al so de la música. La interpretació musical estarà coordinada per La Bossa Verda.

Recorregut: carrers de Francesc Layret, de la Mercè i la Rambla.

2 de juny – El Bruc – XXa. Festa del Timbaler

Actuació a la Festa del Timbaler del Bruc, la fira de la guerra del francès…

La festa, amb la fira d’època corresponent, commemoren els fets ocorreguts el juny de 1808. Concretament el 4 de juny de 1808 una columna francesa sortí de Barcelona en direcció a Manresa, Lleida i Saragossa.

La vigília de la batalla, el dia 5 de juny de 1808, es van tallar pins i van cavar foses per barrar el pas als francesos. Els efectius de la columna francesa sumaven 3.800 homes. El resultat de l’emboscada estratègica del dia 6 de juny fou la retirada de la columna francesa, amb 300 efectius morts i un dels canons perdut en ensorrar-se el pont d’Abrera, quan es retiraven.

Pocs dies després, els francesos van preparar una acció de represàlia. El 14 de juny de 1808 va tenir lloc un segon enfrontament, molt més important des de la perspectiva militar. El número de soldats francesos era molt superior que a la primera batalla, mentre que les forces que se’ls enfrontaren disposaven de menys efectius; el fet de comptar amb quatre peces d’artilleria va provocar una segona victòria dels del país.

Anys després, l’any 1809, s’incorporava la llegenda del Timbaler. L’historiador Cabanes parlava del minyó de Santpedor, convertit en “general en xefe”. Es parla que aquest jove, per alguns autors Isidre Lluçà i Casanoves, nascut a Santpedor el 15 de març de 1791 i mort el 7 d’abril de 1809, va dirigir la batalla amb un timbal com els que s’utilitzaven a les confraries.

Avui es celebra la festa no per commemorar uns fets bèl·lics sinó com un signe d’agermanament entre els pobles i com a testimoni de la importància de la pau.

3 de maig – Pregó de les festes

A les 19.00 h.  a la Plaça de la Vila

Toc d’Inici

És una crida als ciutadans i ciutadanes i els avisa fins a tres vegades que la festa és a punt de començar. La partitura que s’interpreta va ser la guanyadora del IV Concurs de Composició Ciutat de Badalona per a Instruments Tradicionals (2007). El Toc d’Inici és interpretat per la Capella de Ministrers de Sant Anastasi.

Pregó i convit

El pregoner farà el parlament i l’alcalde convidarà tots els ciutadans a participar a les Festes de Maig.

Ball de l’Àliga

L’Àliga, en representació de tota la ciutadania i en senyal d’acceptació d’aquesta invitació, farà el seu ball majestuós acompanyada de la Banda Simfònica de Badalona, amb música de Daniel Suñé i coreografia a càrrec de la Colla de Geganters de Badalona.

Els Onze Trons de Sant Anastasi ens anuncien que la festa acaba de començar.

Ball de Miquelets

 A través d’un diàleg en vers o ball parlat, els Miquelets de Badalona es converteixen en guàrdia d’honor de la corporació municipal durant les festes i ens conviden a anar a posar el mocador a sant Anastasi, com a símbol d’una complicitat popular, ciutadana i festiva.

Seguici Festiu

Un seguici format pels Macers de la ciutat, la Confraria de sant Anastasi, els Castellers, les Danses de Maig, l’Àliga, el Ball de Miquelets i la Corporació municipal, pujarà pel carrer de Sant Anastasi fins arribar a la capella del sant. L’alcalde donarà el mocador de les Festes de Maig a l’enxaneta dels Castellers de Badalona que, coronat el pilar, el posarà a sant Anastasi.

 Danses de Maig

A continuació, el seguici tornarà a la plaça de la Vila, on s’acabarà l’acte amb les Danses de Maig a càrrec de l’Esbart Sant Jordi.