29 de setembre – Guerra del Francés a Sta. Coloma de Gramenet

Els carrers de Santa Coloma de Gramenet tornaran a viure el  dissabte 29 de setembre (18:30h) una reproducció de la batalla que el 1808 va tenir lloc a la ciutat i que va significar l’expulsió de les tropes napoleòniques gràcies a una operació militar dirigida per Milans del Bosch.

Els protagonistes d’aquesta reproducció,  són la Colla de Trabucaires de Santa Coloma. Segons s’ha previst, la concentració tindrà lloc a l’església de Sant Josep Oriol (plaça Olimpo) i després recorrerà el carrer Major, la plaça Manent i el carrer Sant Carles per arribar a la Plaça de la Vila, on s’escenificarà la batalla final.

La Guerra del Francès

Va ser en el context de la Guerra del Francès, quan un grup de soldats francesos van assaltar Santa Coloma i van assassinar 14 persones. Però el contraatac no es va fer esperar i el 22 de setembre del 1808, Milans del Bosch, amb només 600 homes, va derrotar a Santa Coloma més de 2.200 francesos.

MGT 1705 – Programa d’actes

 

Dilluns 10 de setembre

Fira artesana barroca

D’11 a 22h al Parc de les Moreres

Parades d’artesania, alimentació i restauració.

Espectacle de commemoració i recreació del desembarcament aliat del 22 d’agost del 1705. 

a partir de les 18h al Passeig Marítim a la zona Turó de Montgat.

Vaixells d’època fondejaran davant de la Platja de les Barques. Recreació d’un campament de Miquelets.

A partir de les 20 h

Concert de rock amb el conjunt “Natural Thing”.

a partir de les 20.15h a la base del Turó de Montgat i la Platja de les Barques.

Arribada de nedadors, flanquejats per embarcacions lleugeres (caiacs, planxes de paddle-surf i llaüts), i de veïns i veïnes dels barris del Montgat del Peix i del Montgat del Fum, tots portant torxes.

a les 20.30h a la platja de les Barques

Actuacions dels Miquelets de Badalona, el Regiment d’Hússars de Moià, els Tabalers i la Colla de diables Bufons del Toc i del Foc de Badalona i els Tabalers de Montgat.

 A la platja de les barques

Representació teatral ‘Montgat 1705′

Explicació dramatitzada de la història del desembarcament a Montgat el 22 d’agost del 1705 realitzada per actors i actrius del Centre Recreatiu i Cultural de Montgat, Mímesis Teatre i Agrupació Artística del Casal de Tiana.

a les 21.45h a la base del Turó de Montgat

Mapping

La representació finalitza amb la projecció sobre la paret del Turó, juntament amb els dispars de Miquelets i Cuirassers, evocant la conquesta del Castell de Montjuïc.

A la base del Turó de Montgat

Interpretació de “Els Segadors” pel conjunt “Natural Thing”, i els Tabalers Bufons del Toc i els Tabalers de Montgat.

a la base del Turó de Montgat

Parlament institucional i fi de l’acte.

10 de setembre de 2018 – “MGT1705” a Montgat

Lmgt1705a guerra de successió espanyola, que va acabar amb el setge de Barcelona i la derrota de les tropes catalanes l’onze de setembre de 1714, va tenir una sèrie d’episodis nàutics amb la comarca del Maresme com a protagonista. Un dels més destacats, i alhora més oblidat, és el que va succeir el 22 d’agost de 1705 a les platges de Montgat.
La mort sense descendència de Carles II a l´any 1700 va provocar que Felip d´Anjou fos anomenat rei en detriment de l’altre candidat, l’arxiduc Carles d´Habsburg. Aquest coronament no va ser del gust de tothom i va provocar un greu conflicte en el fràgil equilibri entre les potències europees.

El maig de 1704, les tropes de la Gran Aliança de la Haia intenten per primera vegada i sense èxit prendre Barcelona del control dels filipistes. Un segon intent, aquesta vegada reeixit, s’inicia l’agost de 1705. Finalment el 9 d’octubre de 1705 els Borbons són expulsats de Barcelona i aquesta passa a mans dels aliats. A partir d´aquesta data i fins a la derrota del 1714, la ciutat, i bona part de Catalunya, serà fidel a l’arxiduc Carles.Montgat-recrea

El 22 d’agost de 1705, les tropes aliades desembarquen a la platja de Montgat, molt a prop del turó del mateix nom que els va fer de senya i de primera posició defensiva. Des d´allí es van dirigir cap Barcelona, que la van atacar i la van ocupar uns mesos més tard.
Arenys de mar de seguida va donar suport al candidat austríac i el 28 d´agost de 1705, els jurats de la vila van anar a Barcelona per mostrar obediència a l’arxiduc quan aquest encara estava assetjant la ciutat.

Les tropes que van desembarcar a Montgat estaven formades per anglesos, holandesos, austríacs i la milícia catalana dels Vigatans, una unitat molt semblant a la dels miquelets. La flota de l’arxiduc era composta per 180 vaixells amb 9.000 soldats i 800 cavalls sota el comandament de Lord Peterborough, l’holandès Shrattenbach i Jordi de Darmstadt Les tropes catalanes eren comandades per en Josep Moragues, cap superior de les milícies populars.
Les tropes de l’aliança van conquerir Barcelona el 9 de novembre de 1705 i l’arxiduc Carles va ser proclamat rei amb el nom de Carles III. Els vigatans van ser reconvertits en el regiment de Reials Guàrdies Catalanes.

La resta de la història, que finalitza amb la caiguda de Barcelona per part de les tropes borbòniques, és ja prou coneguda.

14 d’agost – Seguici de Festa Major

La data del 15 d’agost, al bell mig del mes estiuenc per excel·lència, concentra un bon grapat de celebracions festives. Per una banda, és la data en què es celebren moltíssimes festes major de pobles i viles dels Països Catalans. Això és així perquè antigament pels volts d’aquesta data s’hi concentraven les festes que celebraven l’èxit de les collites d’estiu, la fi dels treballs al camp i la preparació per a les tasques de la verema.

La nostra ciutat també celebra la seva festa major per la Mare de Déu d’agost, amb un seguit d’actes, dos concerts a la Rambla, amb els Pinan 450F i Doctor Prats, inicien el dilluns 13 d’agost les activitats festives.

El dimarts 14 concentra les activitats tradicionals com són el Pregó, la Gran Xeringa, la Cercavila, el Castell de Focs i el ball de Festa Major. Miquelets de Badalona participa en la Cercavila de la Festa Major.

El dimecres 15 les activitats s’estenen des de les Matinades, a les 8 del matí, fins al Bany de Bèsties, ben entrada la nit.

22 de juliol – Festa Major d’Espinelves

Espinelves es troba situat a la comarca d’Osona, però pertany a la demarcació de Girona. Es tracta d’un petit poble de dos-cents habitants situat al mig de la zona del Montseny i Les Guilleries, entre el Coll de Ravell i el Coll de Buch, en una perfecte ubicació on es troba envoltat de boscos d’alzines, roures, avets i castanyers, entre d’altres, a més d’una gran varietat de bolets a la tardor.

Si fem un passeig pels seus estrets carrers podem visitar l’element més característic de la vila: l’església romànica de Sant Vicenç d’Espinelves, del segle XI, i que té al seu interior una portalada romànica del mateix segle.

Però el tret més distintiu d’aquest poblet encantador és la fira de l’avet que s’hi celebra cada Nadal des de principis dels anys vuitanta.

La seva Festa Major és per Sant Jaume. Enguany  Miquelets de Badalona, tenim l’honor d’haver estat convidats a participar amb les nostres galejades als actes d’aquesta celebració.