22 de juliol – Festa Major d’Espinelves

Espinelves es troba situat a la comarca d’Osona, però pertany a la demarcació de Girona. Es tracta d’un petit poble de dos-cents habitants situat al mig de la zona del Montseny i Les Guilleries, entre el Coll de Ravell i el Coll de Buch, en una perfecte ubicació on es troba envoltat de boscos d’alzines, roures, avets i castanyers, entre d’altres, a més d’una gran varietat de bolets a la tardor.

Si fem un passeig pels seus estrets carrers podem visitar l’element més característic de la vila: l’església romànica de Sant Vicenç d’Espinelves, del segle XI, i que té al seu interior una portalada romànica del mateix segle.

Però el tret més distintiu d’aquest poblet encantador és la fira de l’avet que s’hi celebra cada Nadal des de principis dels anys vuitanta.

La seva Festa Major és per Sant Jaume. Enguany  Miquelets de Badalona, tenim l’honor d’haver estat convidats a participar amb les nostres galejades als actes d’aquesta celebració.

30 juny – Badalona – Edifici de “La Llauna”

80è aniversari bombardeig de “La Llauna” el  30 – 06 – 1938.

Badalona va ser bombardejada en múltiples ocasions durant el període de 1936-1939, la presència d’indústria que presumiblement podia fabricar subministraments bèl·lics va ser la raó; possiblement el bombardeig més sagnant va ser el que es va produir el 30 de juny de 1938.

 

A les 12 del migdia a l’edifici de “La Llauna”, salves d’homenatge en honor als morts en els bombardejos de la Guerra Civil a la nostra ciutat.

Acte organitzat per l’Associació Cultural Alcalde Xifré.

Programa de l’acte

 

Afegeix

23 de juny – Flama del Canigó (Badalona – Montgat)

La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així comença, any rere any, la celebració d’una festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.
La Flama del Canigó arriba a Badalona i per això volem convidar-vos a acompanyar-la en un acte que tindrà lloc el dia 23 de juny.

Començara a les 17:00 amb una cercavila que recorrerà els carrers de Badalona partint del carrer Sant Anastasi, a les 19:00 la flama arribarà a la plaça de la Vila on hi haurà salves d’honor a càrrec de Miquelets de Badalona i la lectura del manifest. Posteriorment les entitats rebran la flama i encendran la Foguera de Sant Joan, on es cremarà el Decret de Nova Planta.

Un cop finalitzat aquest acte, ens desplaçarem a Montgat, per tal de celebrar l’esdeveniment a aquesta vila veïna.

Programa a Montgat:

19.45 h. Arribada i recepció de la Flama del Canigó a càrrec d’Òmnium Cultural.
Itinerari: Plaça Mallorquines, Plaça de la Vila,  Torre de Guaita, i Platja de les Barques. Acompanyada pels Tabalers de Tiana i Miquelets de Badalona.
20.10 h Recepció de la Flama del Canigó a l’Ajuntament de Montgat
20.40h Lectura i Manifest de la Flama del Canigó.

9 de juny – Festes del Barri de Canyadó

Miquelets de Badalona, hem estat convidats a participar amb una Cercavila a les Festes de Primavera del badaloní barri de Canyadó, que enguany celebra el seu 50è aniversari.

Ho farem el proper 9 de juny a les 18.00 h. de la tarda amb el recorregut seguent:

Començament a la Plaça Lola Anglada, C/ Eduard Marquina, C/Jaume Ribó, C/  Diplodocus, C/ Del Drac i C/ Pompeu Fabra fins acabar a la Masia de Can Canyadó.

Us hi esperem…

3 de juny – El Bruc – XIXa. Festa del Timbaler

Actuació a la Festa del Timbaler del Bruc, la fira de la guerra del francès…

La festa, amb la fira d’època corresponent, commemoren els fets ocorreguts el juny de 1808. Concretament el 4 de juny de 1808 una columna francesa sortí de Barcelona en direcció a Manresa, Lleida i Saragossa.

La vigília de la batalla, el dia 5 de juny de 1808, es van tallar pins i van cavar foses per barrar el pas als francesos. Els efectius de la columna francesa sumaven 3.800 homes. El resultat de l’emboscada estratègica del dia 6 de juny fou la retirada de la columna francesa, amb 300 efectius morts i un dels canons perdut en ensorrar-se el pont d’Abrera, quan es retiraven.

Pocs dies després, els francesos van preparar una acció de represàlia. El 14 de juny de 1808 va tenir lloc un segon enfrontament, molt més important des de la perspectiva militar. El número de soldats francesos era molt superior que a la primera batalla, mentre que les forces que se’ls enfrontaren disposaven de menys efectius; el fet de comptar amb quatre peces d’artilleria va provocar una segona victòria dels del país.

Anys després, l’any 1809, s’incorporava la llegenda del Timbaler. L’historiador Cabanes parlava del minyó de Santpedor, convertit en “general en xefe”. Es parla que aquest jove, per alguns autors Isidre Lluçà i Casanoves, nascut a Santpedor el 15 de març de 1791 i mort el 7 d’abril de 1809, va dirigir la batalla amb un timbal com els que s’utilitzaven a les confraries.

Avui es celebra la festa no per commemorar uns fets bèl·lics sinó com un signe d’agermanament entre els pobles i com a testimoni de la importància de la pau.