11 de novembre – El “Matadegolla” de St. Quintí de Mediona

La Fira Mata-degolla és sempre el segon diumenge després de Tots Sants.

La història del Mata-degolla:
A principis de gener de 1714, amb la ciutat de Barcelona ja sota setge, les tropes borbòniques van exigir un nou impost a la Vegueria de Vilafranca per a la manutenció de les tropes castellanes. Aquest impost no el va pagar cap municipi del Penedès. El dia 4 de gener el bàndol borbònic va enviar un contingent de soldats al Penedès per cobrar aquest impost, però a Sant Martí Sarroca un grup de pagesos de la zona els va emboscar i els va matar. Com a represàlia, el duc de Pòpuli, el general de les tropes ocupants, va enviar 2.500 soldats a Sant Quintí de Mediona, on s’havien fet forts els rebels del Penedès. Aquest exèrcit va entrar a mata-degolla, és a dir, que va matar a tothom qui es va trobar per davant i va cremar gairebé totes les 140 cases que tenia llavors la vila.

 

A St. Quintí hi trobareu:

  • Fira i mercat barroc
  • Esmorzar i botifarrada popular
  • Representacions teatrals de l’arrasament i crema de Sant Quintí el 1714
  • Demostracions i exhibicions d’antigues activitats menestrals, i d’arts i oficis de finals del segle XVIII
  • Campament militar i la seva vida quotidiana: tendes de campanya, uniformes i armes del segle XVIII, focs a terra, elaboració de sabó, fer el menjar dels soldats…
  • Cercavila històrica commemorativa del Mata-Degolla de Sant Quintí de Mediona, amb el Grup de Tambors i els trabucaires del Ball de Serrallonga de Sant Quintí de Mediona, el Canons del Teatre Tot Terreny, i els Miquelets de Badalona.

 

29 de setembre – Guerra del Francés a Sta. Coloma de Gramenet

Els carrers de Santa Coloma de Gramenet tornaran a viure el  dissabte 29 de setembre (18:30h) una reproducció de la batalla que el 1808 va tenir lloc a la ciutat i que va significar l’expulsió de les tropes napoleòniques gràcies a una operació militar dirigida per Milans del Bosch.

Els protagonistes d’aquesta reproducció,  són la Colla de Trabucaires de Santa Coloma. Segons s’ha previst, la concentració tindrà lloc a l’església de Sant Josep Oriol (plaça Olimpo) i després recorrerà el carrer Major, la plaça Manent i el carrer Sant Carles per arribar a la Plaça de la Vila, on s’escenificarà la batalla final.

La Guerra del Francès

Va ser en el context de la Guerra del Francès, quan un grup de soldats francesos van assaltar Santa Coloma i van assassinar 14 persones. Però el contraatac no es va fer esperar i el 22 de setembre del 1808, Milans del Bosch, amb només 600 homes, va derrotar a Santa Coloma més de 2.200 francesos.