14 d’agost – Seguici de Festa Major

La data del 15 d’agost, al bell mig del mes estiuenc per excel·lència, concentra un bon grapat de celebracions festives. Per una banda, és la data en què es celebren moltíssimes festes major de pobles i viles dels Països Catalans. Això és així perquè antigament pels volts d’aquesta data s’hi concentraven les festes que celebraven l’èxit de les collites d’estiu, la fi dels treballs al camp i la preparació per a les tasques de la verema.

La nostra ciutat també celebra la seva festa major per la Mare de Déu d’agost, amb un seguit d’actes.

El dimecres 14 concentra les activitats tradicionals com són el Pregó, la Gran Xeringa, la Cercavila, el Castell de Focs i el ball de Festa Major. Miquelets de Badalona participa en la Cercavila de la Festa Major.

El dijous 15 les activitats s’estenen des de les Matinades, a les 8 del matí, fins al Bany de Bèsties, ben entrada la nit.

 

23 de juny – Flama del Canigó (Badalona – Montgat)

La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així comença, any rere any, la celebració d’una festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.
La Flama del Canigó arriba a Badalona i per això volem convidar-vos a acompanyar-la en un acte que tindrà lloc el dia 23 de juny.

Començara a les 17:00 amb una cercavila que recorrerà els carrers de Badalona partint del carrer Sant Anastasi, a les 19:00 la flama arribarà a la plaça de la Vila on hi haurà salves d’honor a càrrec de Miquelets de Badalona i la lectura del manifest. Posteriorment les entitats rebran la flama i encendran la Foguera de Sant Joan, on es cremarà el Decret de Nova Planta.

Un cop finalitzat aquest acte, ens desplaçarem a Montgat, per tal de celebrar l’esdeveniment a aquesta vila veïna.

Programa a Montgat:

19.45 h. Arribada i recepció de la Flama del Canigó a càrrec d’Òmnium Cultural.
Itinerari: Plaça Mallorquines, Plaça de la Vila,  Torre de Guaita, i Platja de les Barques. Acompanyada pels Tabalers de Tiana i Miquelets de Badalona.
20.10 h Recepció de la Flama del Canigó a l’Ajuntament de Montgat
20.40h Lectura i Manifest de la Flama del Canigó.

2 de juny – El Bruc – XXa. Festa del Timbaler

Actuació a la Festa del Timbaler del Bruc, la fira de la guerra del francès…

La festa, amb la fira d’època corresponent, commemoren els fets ocorreguts el juny de 1808. Concretament el 4 de juny de 1808 una columna francesa sortí de Barcelona en direcció a Manresa, Lleida i Saragossa.

La vigília de la batalla, el dia 5 de juny de 1808, es van tallar pins i van cavar foses per barrar el pas als francesos. Els efectius de la columna francesa sumaven 3.800 homes. El resultat de l’emboscada estratègica del dia 6 de juny fou la retirada de la columna francesa, amb 300 efectius morts i un dels canons perdut en ensorrar-se el pont d’Abrera, quan es retiraven.

Pocs dies després, els francesos van preparar una acció de represàlia. El 14 de juny de 1808 va tenir lloc un segon enfrontament, molt més important des de la perspectiva militar. El número de soldats francesos era molt superior que a la primera batalla, mentre que les forces que se’ls enfrontaren disposaven de menys efectius; el fet de comptar amb quatre peces d’artilleria va provocar una segona victòria dels del país.

Anys després, l’any 1809, s’incorporava la llegenda del Timbaler. L’historiador Cabanes parlava del minyó de Santpedor, convertit en “general en xefe”. Es parla que aquest jove, per alguns autors Isidre Lluçà i Casanoves, nascut a Santpedor el 15 de març de 1791 i mort el 7 d’abril de 1809, va dirigir la batalla amb un timbal com els que s’utilitzaven a les confraries.

Avui es celebra la festa no per commemorar uns fets bèl·lics sinó com un signe d’agermanament entre els pobles i com a testimoni de la importància de la pau.

25 de maig – Vacarisses Festa Major petita

Com cada any, Vacarisses celebra la seva Festa Major Petita – Festivitat de Sant Felip Neri i Festa de la Vaca, amb una programació per a tots els públics, distribuïda del 23 al 26 de maig.

Fira del segle XVIII

La programació de dissabte estarà marcada per la Fira del segle XVIII, que ens transportarà a la Vacarisses de fa 300 anys. L’ambientació s’aconseguirà gràcies a la fira d’època i a un seguit d’activitats complementàries, com demostracions d’oficis i tallers per a la canalla. En total, hi haurà més de 35 parades. També s’han organitzat visites guiades a l’edifici més emblemàtic del municipi, El Castell, i al Museu-Arxiu de l’Església de Sant Pere. A més, l’Ajuntament ha organitzat un taller de costura i ha fet una crida perquè la ciutadania recorri els carrers del nucli vestida d’època per crear encara més ambient.