3 de juny – El Bruc – XIXa. Festa del Timbaler

Actuació a la Festa del Timbaler del Bruc, la fira de la guerra del francès…

La festa, amb la fira d’època corresponent, commemoren els fets ocorreguts el juny de 1808. Concretament el 4 de juny de 1808 una columna francesa sortí de Barcelona en direcció a Manresa, Lleida i Saragossa.

La vigília de la batalla, el dia 5 de juny de 1808, es van tallar pins i van cavar foses per barrar el pas als francesos. Els efectius de la columna francesa sumaven 3.800 homes. El resultat de l’emboscada estratègica del dia 6 de juny fou la retirada de la columna francesa, amb 300 efectius morts i un dels canons perdut en ensorrar-se el pont d’Abrera, quan es retiraven.

Pocs dies després, els francesos van preparar una acció de represàlia. El 14 de juny de 1808 va tenir lloc un segon enfrontament, molt més important des de la perspectiva militar. El número de soldats francesos era molt superior que a la primera batalla, mentre que les forces que se’ls enfrontaren disposaven de menys efectius; el fet de comptar amb quatre peces d’artilleria va provocar una segona victòria dels del país.

Anys després, l’any 1809, s’incorporava la llegenda del Timbaler. L’historiador Cabanes parlava del minyó de Santpedor, convertit en “general en xefe”. Es parla que aquest jove, per alguns autors Isidre Lluçà i Casanoves, nascut a Santpedor el 15 de març de 1791 i mort el 7 d’abril de 1809, va dirigir la batalla amb un timbal com els que s’utilitzaven a les confraries.

Avui es celebra la festa no per commemorar uns fets bèl·lics sinó com un signe d’agermanament entre els pobles i com a testimoni de la importància de la pau.

20 de maig – 36a. Trobada Nacional de Trabucaires – Sta. Coloma de Gramenet

36a Trobada Nacional de Trabucaires a Santa Coloma de Gramenet

La Trobada Nacional de Trabucaire és una cita ineludible per tots els amants de la pólvora. Una referència del calendari festiu català que enguany, coincidint amb el trentè aniversari de la colla local, celebra la 36a edició a Santa Coloma de Gramenet. S’estima que 300 trabucaires hi assistiran el 20 de maig, representant les cinquanta-dues colles que conformen la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya.

Com és habitual, la Trobada Nacional començarà amb el tradicional esmorzar de germanor (10:00h). A continuació (11:15h), tots els trabucaires passejaran (ja vestits amb la indumentària, les armes i la polvorera) fins a l’Ajuntament de Santa Coloma, on seran rebuts per l’alcaldessa Núria Parlon. En el Saló de Plens, acabats els parlaments institucionals, es donarà a conèixer la ciutat que acollirà la 37a edició de la Trobada Nacional. Sense més preàmbuls (13:00h), haurà arribat el moment més popular i esperat de la jornada: la cercavila de les colles participants. Durant aproximadament una hora, els carrers gramenencs sentiran l’espetegar de les galejades. Acabat el recorregut, tots els trabucaires, acompanyants, voluntaris i autoritats participaran en un dinar de germanor (14:00h), que posarà el punt final a la festa.

Article que la Revista Tornaveu ha editat en referència a la Trobada Nacional de Trabucaires de Santa Coloma de Gramenet del proper  20 de maig.

 

19 de maig – “Passejant per la Història”

En el nostre XV aniversari,
Volem fer quelcom extraordinari…
I aquest any com a novetat,
Us oferim Cercavila i Ball Parlat,

Si de l’historia de nostra terra voleu gaudir,
Una mica de soroll, no us molesta,
I sou amants de la Festa,
A Font i Cussó heu de venir..

18.30 – Inici de la Cercavila a Pompeu Fabra

19.45 – Concert de música barroca a Font i Cussó a càrrec de “Espremulls – Cobla Antiga”

20.15 – Representació del Ball Parlat.

Els assistents al Ball Parlat seran obsequiats a la finalització amb un tast de pastisseria i vi bo, per celebrar el XVè aniversari de la Colla.

Programa Ball Parlat 2018 Final

Que és un Ball Parlat

Els balls parlats son representacions de teatre popular de carrer, peces que es poden representar a l’aire lliure, en una plaça o en una cruïlla de carrers, en el marc d’una festa; una forma d’espectacle popular que uneix teatre, música i dansa, amb coreografies senzilles, que serveixen per canviar d’escena i perquè el ball desfili pels carrers en el curs dels seguicis festius o de les processons.

Aquest gènere té, a la Catalunya Nova, una llarga tradició. No obstant això, arreu del país es representen peces, com el Ball d’en Serrallonga, ben conegut als pobles de la Catalunya Vella, o el ball o vida de Sant Antoni, representat a les terres de l’Ebre i al nord del País Valencià.
La temàtica dels balls parlats entronca amb formes de teatre populars anteriors, però aquests no es popularitzen fins als segles XVIII i XIX i han perviscut fins a l’actualitat. Hi ha molts tipus de balls parlats. Les narracions d’aventures, de bandolers i pirates, de donzelles segrestades i de successos de sang i fetge van tenir en el passat un gran predicament entre el públic. Eren força populars les aventures del cavaller Marcos Vicente o la tràgica història de la desgraciada Rosaura. No obstant això, el que més triomfava era el ball de Serrallonga. Arreu del país s’han fet múltiples versions de la trobada d’aquest bandoler, que es va convertir en un autèntic heroi popular, amb els membres de la seva colla.

Hi ha una peculiaritat de certs balls parlats, la sàtira, que fa possible que aquests s’hagin actualitzat al llarg del temps. Aquests versots antigament eren la novetat que, d’any en any, cridava l’atenció dels espectadors. En el present aporten un contingut de plena actualitat a aquestes antigues representacions.

11 de maig – Passada de St. Anastasi

Festivitat de Sant Anastasi

COPATRÓ DE BADALONA

Diada del copatró de Badalona, en la qual teniu activitats per triar i remenar. La Confraria de Sant Anastasi us convida a gaudir dels actes organitzats per celebrar aquesta festivitat. Només aquest dia, a la Passada, podreu veure el ball reverencial en què “es fa ballar” Sant Anastasi, saludar el Senyor Baró de Maldà, riure i fer dolenteries amb els Satanasis. També trobarem altres actes relacionats amb la cultura tradicional i popular de Badalona organitzats per la COENBACU, actuacions musicals per als més petits i un dinar popular.

Miquelets de Badalona, participa a la Passada del Sant.