19 de maig – “Passejant per la Història”

En el nostre XV aniversari,
Volem fer quelcom extraordinari…
I aquest any com a novetat,
Us oferim Cercavila i Ball Parlat,

Si de l’historia de nostra terra voleu gaudir,
Una mica de soroll, no us molesta,
I sou amants de la Festa,
A Font i Cussó heu de venir..

18.30 – Inici de la Cercavila a Pompeu Fabra

19.45 – Concert de música barroca a Font i Cussó a càrrec de “Espremulls – Cobla Antiga”

20.15 – Representació del Ball Parlat.

Els assistents al Ball Parlat seran obsequiats a la finalització amb un tast de pastisseria i vi bo, per celebrar el XVè aniversari de la Colla.

Programa Ball Parlat 2018 Final

Que és un Ball Parlat

Els balls parlats son representacions de teatre popular de carrer, peces que es poden representar a l’aire lliure, en una plaça o en una cruïlla de carrers, en el marc d’una festa; una forma d’espectacle popular que uneix teatre, música i dansa, amb coreografies senzilles, que serveixen per canviar d’escena i perquè el ball desfili pels carrers en el curs dels seguicis festius o de les processons.

Aquest gènere té, a la Catalunya Nova, una llarga tradició. No obstant això, arreu del país es representen peces, com el Ball d’en Serrallonga, ben conegut als pobles de la Catalunya Vella, o el ball o vida de Sant Antoni, representat a les terres de l’Ebre i al nord del País Valencià.
La temàtica dels balls parlats entronca amb formes de teatre populars anteriors, però aquests no es popularitzen fins als segles XVIII i XIX i han perviscut fins a l’actualitat. Hi ha molts tipus de balls parlats. Les narracions d’aventures, de bandolers i pirates, de donzelles segrestades i de successos de sang i fetge van tenir en el passat un gran predicament entre el públic. Eren força populars les aventures del cavaller Marcos Vicente o la tràgica història de la desgraciada Rosaura. No obstant això, el que més triomfava era el ball de Serrallonga. Arreu del país s’han fet múltiples versions de la trobada d’aquest bandoler, que es va convertir en un autèntic heroi popular, amb els membres de la seva colla.

Hi ha una peculiaritat de certs balls parlats, la sàtira, que fa possible que aquests s’hagin actualitzat al llarg del temps. Aquests versots antigament eren la novetat que, d’any en any, cridava l’atenció dels espectadors. En el present aporten un contingut de plena actualitat a aquestes antigues representacions.